fbpx

Vinyes Doménech

Gennem tiden er der besøgt utallige vinhuse på utallige lokationer i hele Spanien. Jeg er enormt svær at imponere rent vinøst, men indimellem finder jeg nogle steder og mennesker, hvor man bare kan mærke en ægte dybfølt kærlighed. I min søgen ... | Læs mere
Pris
Pris - slider
179 DKK759 DKK

Om vinhuset

Gennem tiden er der besøgt utallige vinhuse på utallige lokationer i hele Spanien. Jeg er enormt svær at imponere rent vinøst, men indimellem finder jeg nogle steder og mennesker, hvor man bare kan mærke en ægte dybfølt kærlighed.

I min søgen efter den reelle nerve i de Katalanske vine, blev jeg ledt imod Vinyes Domenech, et vinhus der er præmieret til op over begge ører. Jeg fik tippet om dette fantastiske vinhus tidligt i 2013 og valgte således at forfølge dette spor på en af mine utallige rejser i området. Den første udfordring var blot at finde frem til vinhuset. Fra ankomsten i Capcanes i den sydlige del af Montsant vinområdet kører man via noget, der end ikke minder om veje, til man pludselig når op i tæt pinjeskov med en tæt klassisk middelhavsvegetation. Landskabet åbner sig under en og det gipper i krop og sjæl med den bjergtagne udsigt over landskabet og det ufremkommelige Priorat. Vinyes Doménech er således ikke blot et fantastisk vinhus men også en naturmæssig perle.
Vinyes Doménechs vinmarker er bygget på møjsommeligt udhakkede terrasser klemt ind i skoven. Hele vinhusets filosofi om at være et med naturen er så gennemgående, at økologi er en selvfølge. Duften er aldeles betagende og som det naturligste i hele verden, kommer den vilde vegetation til at være essentiel for vinene. Her trives et væld af urter, buske, træer og blomster. Faktisk er der fundet op til 140 forskellige planter på 1 m2. Det er til at blive helt skør af, men forståelsen af hvorfor vinene fra Doménech er så aromaintensive, er pludselig indlysende. Biodiversitet er bare så inkluderet i alt, hvad de gør. Alt fra mængden af amøber i undergrunder, til gavnende insekter over beplantning af helende og medicinske urter. At gå en tur med Joan Ignacio er, som at gå tur med en herbalog og konstant graves der med fingrene i jorden og smages på alle de små planter – det er ganske enkelt en unik oplevelse.

Vinhuset ejes af dejlige Joan Ignasi, den grå eminence af Garnacha, som foruden at være vinbonde også er præsident for den internationale Garnacha forening. Driften af vinhuset foregår sammen med dejlige Rita, hans hustru, og børnene Edgar og Marc. Joan Ignasi har baggrund indenfor grøn/vedvarende energi. Som menneske faldt Joan Ignasio pladask for Montsant bjergenes skønhed, så da han fik muligheden for at købe fincaen, var det som et kald for ham. Men hans ærgerrighed og passion ledte ham mod Rhonedalen for at lære at lave vin. Derfor kalder jeg også oftest Vinyes Doménech for Spaniens bedste Côte du Rhone vine, for påvirkningen derfra er enorm tydelig.

Ikke nok med at økologi er gennemgribende i markarbejdet, så er det også et gennemgående tema i produktionen. Vinhuset er i dag 95% CO2 neutralt. Der bliver i den grad kælet for alle detaljerne og man kan tydeligt mærke på familien, at vinhuset er en stor kærlighedsaffære. Vinhusets topvin Teixar har i dag fået sit helt eget vindistrikt og med denne vin, er man gået helt i ekstremer. Således laves den på den ultralokale vindrue – Garnacha peluda – en druesort, der kun findes små 25 hektar af på verdensplan. Den trives blot ikke bedre noget sted end lige netop her. Samtidig er den, som den første vin i Spanien, lavet uden nogen form for intervention af mekanik. Den eneste energi der bruges til at lave denne vin, kommer fra vind og solenergi – der er bare så sindssygt.

Hvorfor elsker jeg vinene fra Vinyes Doménech? Det gør jeg, fordi jeg kan bruge dem til alt: de er så at sige mine favorit-meditationsvine. Jeg kan sætte mig og nyde dem en stille aften, og tage det for hvad det er, nemlig et fantastisk glas vin. Når der går sommelier-idiot i mig, er det samtidigt vine, der pirrer min næse, kilder mine smagsløg og kæler for alle mine sanser. Vinene er sensuelle, bløde og dejlige, men samtidig kan man mærke en ungdommelige spændstighed, der gør dem fyldige i munden og lange og vedholdende i eftersmagen. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det bare ikke – det er reelle vine, som er skabt til at give maksimal nydelse.

Ønsker du et special tilbud

Jeg ønsker tilbud på storkøb

Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev

Og modtag fantastiske nyheder og tilbud