Få styr på detaljerne

I Tyskland ses der ofte en række forskellige betegnelser på flaskerne, og det gør det faktisk meget nemmere for forbrugere, at gennemskue hvad det er for en type vin de står med i hånden.
Størstedelen af alt den vin der produceres i Tyskland, hører under kategorierne Qualitätswein og Prädikatswein. Qualitätswein er altid tørre vine, og disse må desuden tilføres betegnelsen Classic, der beskriver at det er en tør vin, på en enkel druesort, der er typisk for det anførte område. I bund og grund er der ikke nogen forskel fra Classic betegnelsen og for en almindelig Qualitätswien, men det kan vinmageren vælge at skrive på hvis han har lyst. En anden betegnelse der må tilføjes til Qualitätswein er Selection, hvor vinen opfylder de samme krav som classic, men også er fra en enkelt mark og opfylder et strengere krav til modenhed af druen og høstudbytte.

Nu til de officielle prädikater, hvor der anvendes: kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, eiswein og trockenbeerenauslese. Prädikatswein er vin fra den højeste kvalitetsklasse, hvor vinene defineres på baggrund af druernes modenhed. Her anvendes betegnelsen Oechslegrader, der er et udtryk for differencen mellem vægten af 1 liter druemost kontra 1 liter vand ved 20 grader celsius. Des større modenhed, des mere sukker i mosten og dermed højere Oechslegrader. Vine med prädikaterne kabinett, spätlese og auslese kan både være tørre eller have restsukker. Er disse vine tørre, vil der på etiketten efter prädikatet ståtrocken”.

Der kan også stå ”halbtrocken” hvilket betyder at vinen må indeholde op til 18 gram sukker pr. liter. En anden betegnelse der kan ses i tilføjelse til prädikatet, er feinherb. Der er ikke noget officielt reglement for denne betegnelse, men det betyder oftest at vinen har 10-20 gram restsukker, og minder derfor om halbtrocken.  

Står der kun kabinett har vinen altid restsukker. Druer høstet med en mostvægt på 67-82 Oechsle, svarende til 148-188 gram sukker pr. liter, tildeles prädikatet kabinett. En kabinett er typisk let sødmefuld og frugtig, men varierer fra tør til off-dry.

Vine med prädikatet Spätlese har en Oechslegrad på 76-90, og disse vine er sødere end en kabinett, og også det som mange vil betenge som en sød vin (men ikke dessertvinssød). Står der Spätlese Trocken vil vinen holde en lidt højere alkohol end en Kabinett Trocken.

Vine med prädikatet auslese har en Oechslegrad på 83-110 og er typisk meget sød og lavalkoholisk (7-9 % vol.). Der er ofte druer med delvis ædelråd, hvorfor vinen også kan have noter af botrytis. Der ses tørre eksempler, men det er sjældent.  

De helt søde vine tildeles prädikaterne beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein. Fælles for disse er, at druerne er høstet drue for drue, og derfor er det en meget bekostelig og dyr proces.

Beerenauslese er vin med en mostvægt på 110-128 Oechsle og denne er meget sød, men kun med delvis ædelråds-påvirkning.

Trockenbeerenauslese er en vin lavet på udelukkende tørre ædelrådsdruer, hvilket giver en mostvægt på 150-154 Oechsle. Denne type vin er meget sød, har lav alkohol og udtalt botrytis-karakter, af honning, hø, nødder og melon.

Det sidste prädikat er Eiswein. Eiswein er vin lavet på frosne sunde druer, med samme modenhed som druerne der bruges til beerenauslese. Før at der må laves Eiswein i Tyskland skal der være minimum – 7 grader. Denne vin er meget sød men har også meget høj syre, hvorfor det ofte er en meget balanceret vin.