Hvis man spørger den menige dansker om hvad Cava er, så ved de at det er en mousserende vin og at den oftest er halvsød. Hvor den kommer fra og hvordan den produceres, er for langt de fleste mennesker totalt ligegyldigt. Men er det nu også det? Vi går lige et spadestik dybere ned.
Historien om Cataloniens vinproduktion er tager sin rigtige start med Romerne, der placerede sin hovedstad i kolonien Hispania i Tarraco, det nuværende Tarragona. Herfra hentede man vine med høj alkoholprocent til Rom. Efter romernes tid, gled vinen dog langsomt i glemmebogen. De første marker jeg med vished ved noget om, i området der i dag hedder Penedés stammer fra gamle dokumenter fra 1337. Los Condes de Alfarras var tidligere en meget vigtig slægt i Cataloniens vinhistorie, da deres private bibliotek fortæller en masse om mængden af vinmarker beplantet med druer på deres ejendom som dækkede over 20% af Cataloniens areal.
Penedés har historisk set aldrig været et område, hvor der blev fremstillet højkvalitets vine – tværtimod faktisk. Her var den store salgsvare fra druesaften nemlig vineddike. Men da vinpesten ramte Europa, kom de franske champagnebønder i stor stil til Catalonien for at opkøbe vindruer til deres produktion. Dette gjorde selvfølgelig de lokale nysgerrige, og flere af områdets vinavlere drog således mod Champagne for at lære at mestre den ædle kunst at lave mousserende vin. De første flasker mousserende vine blev således produceret i Penedés omkring år 1885-1887 under navnet Espumoso.
Cavaproduktionen blev pludselig central og over de kommende årtier valgte flere og flere vinproducenter at omlægge produktionen til mousserende vin, og i dag er det efter Champagne det vigtigste vindistrikt i verden målt på kvalitet og volumen.
De bedste Cavaer laves i området mellem Vilafranca de Penedés og Sant Sadurni D’anoia. Her ligger Llopart, Gramona, Recaredo og alle de andre topproducenter i et område med enorme flade arealer. Druerne Xarel-lo, Parellada og Macabeu dominerer, men også Chardonnay, den lokale Trempat, Pinot Noir og Grenache spiller en stigende rolle – især til rosé cava.
Normalt beskriver jeg forskellen mellem Champagne og Penedés som 820 timers sol. Druerne i cavaland bliver bare meget mere modne hvilket fornemmes tydeligt i sødmen i den mousserende vin. Derfor kan man også bedre tillade sig at bruge langt mindre sukker i Cava end i Champagne, og der produceres enorme mængder Non-dossage Cavaer, altså Cava uden nogen form for tilsat sukker. Selvfølgelig produceres der også en del af de mere søde Cavaer. Cava er altså utroligt versatilt og spænder over et enormt spektrum af smag og stilarter. Cava er for mig at se yderst velegnet til seriøs mad, rødt oksekød, fede retter, fisk og letrøgede retter – der er bare at gå i gang med at lege.
Cava laves i dag under vindistriktet D.O. Cava, men det sjove ved denne konstruktion er, at Cava ikke kun må produceres i Penedés, men også i områder som Cariñena, Utiel-Requeña, Extremadura og La Rioja. Druer må således opkøbes i alle områder, sendes rundt mellem områderne og fermenteres på vineriet hvor end det ligger. Dette nyder især vinhuse/fabrikker som Cordonieu og Freixenet godt af, da kiloprisen på druer er betydeligt billigere i eksempelvis Extremadura og Cariñena end i Catalonien – regler som de vigtigste topproducenter har brokket sig over i årevis.
Som en modreaktion på dette startede man i 2016 en proces for at få lov til at få en ”cru” klassificering for Penedés, hvor de bedste druer og cavaer fremstilles. Dette blev afvist fra både centralregeringens side i landbrugsministeriet, men også af selve D.O. Cava, hvilket var startskuddet til stor splittelse. Resultatet blev, at de 7 mest prestigefyldte vinhuse i Penedés trak sig ud af D.O. Cava og lavede deres egen forening, CORPINNNAT. CORPINNAT er sammensat af ordene, Corazon, Penedés og Nacido, der kan oversættes til ”født i hjertet af Penedés”. I Corpinnat-sammenslutningen er man blevet enige om minimumspriser for druer, høstudbytte og arbejdsløn blev fastsat ved overenskomst. Cavaerne skal være lavet på Champagne-metoden og de skal ligge med gærrester i minimum 18 måneder samtidig med at druerne skal komme fra eget vinhus eller fra marker kontrolleret af vinhusene. Kort sagt, har man lavet en kopi af de gældende regler for A.O.P. Champagne og så lige strammet dem en tand.
Det var lidt af en bet for D.O. Cava, da de nu mistede en masse prestige når topproducenter springer ud. Samtidig er mange af de bedre Cavahuse, som ikke er med i CORPINNAT, stadig i tvivl om, hvorledes de skal være med i D.O. Cava eller CORPINNAT. En ting er sikkert, vi kommer til at hører meget mere om denne never ending story, især med den catalanske selvstændighedstrang in mente.
Foruden Cava, er der et lille helt unikt område i Penedés, nemlig Masis de Garaf, en lille bjergknold der ligger mellem det flade cavaområde og kysten. Her har jordskælv hævet havbund til små 400 meters højde og når man går rundt i vinmarkerne, kan man finde utallige fossiler af østers og muslinger. Disse giver et øget kalkindholdet i jorden, hvilket er grobund for fantastiske rød- og hvidvine. I sandheden en skjult skat som langt de fleste ikke ved eksisterer. Dog er de nu ved at komme på kortet da Finca Viladellops i 2018 blev kåret til Cataloniens bedste vinhus og samtidig vandt de Sommelierprisen for bedste catalanske rødvin. Et vinhus vi er så heldige at samarbejde med, og som I kan læse meget mere om under selve vinhuset.
Tlf.: 50 80 12 31
info@d-wine.dk
Telefonerne er åbne
mandag til torsdag
8.00 – 16.00
fredag
8.00-15.30
Kontor & Afhentning
Algade 54, Baghus
9000 Aalborg
*Pristrapper gælder kun ikke nedsatte varer
Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.
Og modtag fantastiske nyheder og tilbud