Fri fragt ved køb over 999,-
Levering 1-4 dage

Ribera del Duero

Historien om Ribera del Duero er slet ikke lige så lang, som mange andre vinområder i Spanien. Bevares, der har altid været lavet vin i Ribera Del Duero, og Vega Sicilia har i mere en 100 år lavet noget af verdens bedste vin. I moderne tider går Ribera del Dueros historie i ”forbruger”-rødvin tilbage til slutningen af 1980’erne, men den historie vender vi tilbage til senere.

Ribera Del Dueros historie, geografi, klima og jordbund:

Historisk set var Ribera del Duero landbrugsland med primært korn, majs, rødbeder, solsikker og selvfølgelig vinstokke. De mest frugtbare jorde blev altid brugt til agerbrug og de fattigste jorde dyrkede man vinstokke på, som bidrog til produktionen af områdets klassiske vin Clarette – en alkoholsvag rosevin. Gennem årene har jeg af mange omgange hørt historier fra Jesus Maria Sastre om, at den daglige tildeling blandt markarbejdere var 3 liter Clarette om dagen. Det var alternativet til vand, da vandforsyningen og vandkvaliteten var meget dårlig. Mange af de vinstokke der tidligere blev brugt til Clarette, er i dag over 80 år gamle, og det er fra disse marker, at de monstrøse vine som i dag betager hele vinens verden, kommer fra.

Geografisk ligger Ribera del Duero på højsletten – nord for Madrid. For 28 mio. år siden var hele området omkranset af høje bjergområder og hele højsletten var på daværende tidspunkt en enorm indsø. Indsøen dækkede det område, vi i dag kalder Castilla Y Leon samt noget af Portugal. Men for 28 mio. år siden blev Atlanterhavskysten ramt af et enormt jordskælv, der brød hul i bjergene mod havet, og indsøen begyndte at tømmes ud i havet. Hermed blev det, der i dag hedder ’Duero flodens løb’ skabt. Denne hændelse har afgørende betydning for særligt undergrunden. Jo højere markerne ligger, des fattigere bliver jorden på næringsstoffer og indeholder dermed oftest meget kalk eller jern. På de fladere og lavere liggende marker er der aluvial jord, altså jord med sten, der er poleret runde af vandets erosion gennem millioner af år. Hver jordtype bidrager med sit til Ribera Del Dueros fantastiske vine. Højdemæssigt ligger Ribera Del Dueros vinområde mellem 600-1000 meter over havets overflade.

Klimamæssigt har Ribera del Duero kontinentalt fastlandsklima. Der er bidende kolde vintre, et relativt kort forår og en lang, varm sommer der går ind i oktober. Personligt har jeg oplevet Ribera del Duero dækket af sne i marts måned. Jeg har også oplevet frost midt i maj, oplevet 45 grader i juli og august, samt både nattefrost og 35 grader på samme dag i oktober.

Den vigtigste enkeltstående faktor der påvirker Ribera del Duero mest, er de enorme temperaturforskelle mellem nat og dag. Dette er skabt af, at der ingen skyer er til at holde på varmen i de stjerneklare nætter fra ultimo august og frem til oktober. I dagens løb modner druerne og når temperaturen kommer under 10 grader, arbejder druen på syre, og her har vi hele forskellen mellem Rioja og Ribera del Duero. Rioja ligger lavere og fladere langs Ebro floden, og temperaturen kommer yderst sjældent under 15 grader ved høsten. Derfor har Rioja vine ofte har langt mindre syre end vinene fra Ribera del Duero. Derfor får man en hel anden balancefornemmelse i Ribera Del Duero vinene.

Vindistriktet Ribera Del Duero er fordelt over fire provinser i den autonome region, Castilla Y León. Længst mod vest starter området i Olivares i Valladolid provinsen, i midten ligger Segovia og Burgos provinserne, mens det slutter mod øst i San Esteban de Gormaz i Soria provinsen. Fra Olivares i Vest til San Esteban de Gormaz i øst er der 110 kilometer, mens området hvor det er bredest måler 30 km. Den store afstand mellem øst og vest gør, at der er ekstrem stor variation i smag og høsttidspunkt.

Geografisk ligger 20,5% af vinmarkerne i Valladolid provinsen (den laveste del af Ribera del Duero) og 73% af vinmarkerne i Burgos provinsen (den højeste del af Ribera Del Duero). Derfor henter alle de bedste vinhuse også druer til deres vine fra det højtliggende område omkring Roa. Her ligger de fantastiske byer som Sotillo, Pedrosa, Anguix, Gumiel del Mercado, La Aguillera og i hjertet af det hele, La Horra. La Horra er en lille bitte kommune, men det er her hvor Pingus, Aalto, Vega Sicilia, Viña Sastre og alle de store kanoner henter deres bedste druer.

På trods af at de bedste druer findes i Burgos provinsen, ligger størstedelen af vinhusene i Valladolid provinsen langs hovedvejen mellem Aranda del Duero og Valladolid.

Ribera del Dueros historie i fra 1980’erne og fremad:

Ribera del Duero har som sagt ikke den længste vinhistorie, og det var først i 1980, at området ansøgte om at blive et vindistrikt på samme måde som Rioja eller Priorat. Godkendelse kom i 1982, hvor Ribera del Dureo fik status af D.O. Dominacion de Origen, en beskyttet oprindelses betegnelse. Herefter kom der fart over feltet. Især Alejandro Fernandez og Emilio Moro anses som værende to pionerer i den moderne Ribera del Duero vinproduktion og med dem i spidsen, skete der en eksplosion i produktionen af rødvin i området. Først var det de mange kooperativer, der stod for produktionen, men ganske hurtigt gik det fremad med grundlæggelsen af vinhuse. Da jeg i starten af 00’erne kom til Ribera del Duero, var der ca. 120 vinhuse i området, mens der i dag er næsten 350. Området har desuden vundet titlen som verdens bedste vinområde af flere omgange.

I dag må der i Ribera del Duero produceres følgende vine:

Rødvine: Må laves med minimum 80% tempranillo og herudover må der anvendes Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache og Malbec. Samtidig er der mulighed for at bruge interparcellar stokke – det vil sige vinstokke af andre varianter, der vokser vildt blandt de andre marker.

Rosevin: Blanding der skal have minimum 80% Tempranillo

Hvidvin: Her skal der bruges druesorten Albillo Mayor.

Hos D’Wine Forhandler vi vinene fra Bodegas Convento de las Claras, Bodegas Hermanos Sastre og Bodegas Asenjo&Manso. Foruden disse handler vi ad hoc med flere andre vinhuse.

Pris
89 DKK3495 DKK