fbpx

Rías Baixas - Galicien

At Spanien er et land med stor diversitet, hersker der ingen tvivl om. Når man kommer fra det golde, sandede og varme Castilla y León og krydser over i Galicien er det som at komme til et andet land. Her frodigt og grønt over alt, markant køligere og vådere. Et af de mest velrenommerede områder i Galicien er D.O. Rías Baixas – et område vi er ret så forelskede i.

Der har været dyrket vin i mange hundrede år i Rías Baixas, men det har historisk været et ret fattigt område med tradition for mange vinbønder med meget små marker, der hver især dyrkede vin i så små mængder, at vinene ikke nåede uden for Galiciens grænser før 1980’erne. Da vinene ”blev opdaget” i resten af Spanien, var det til stor begejstring for forbrugerne – de var vilde med vinene. Siden da er der kommet flere vinhuse til samt plantet flere vinmarker, og vinene vækker fortsat stor begejstring hvor end de lander.

Med sin placering over Portugal og ud mod Atlanterhavet har Rías Baixas et helt andet klima end resten af Spanien. Her er køligere, mere blæsende og meget mere nedbør; vi taler samme mængde nedbør som den norske vestkyst(!) Udover den store mængde nedbør blæser der også jævnligt havgus ind over markerne, hvorfor et saltet touch næsten altid kan findes i vinene. For at holde druerne tørre og sunde har vinstokkene i Rías Baixas altid været bundet op i pergolaer i to meters højde, så vinden kan blæse druerne tørre. Alle disse faktorer giver en markant længere modningsperiode af druerne end I alle andre spanske vinområder. Derfor er vinene herfra frugtige, syrespændstige og sprøde på den helt rigtige måde.

I Rías Baixas ser vi en række druesorter, som vi ikke finder andre steder i Spanien. Her er det de grønne druer som Treixadura, Loureiro, Godello og Albariño der laves vin på. For mange står Albariño som den lysende stjerne indenfor spansk hvidvin, og det er også en helt fantastisk drue – men det er de andre også i min optik. De har alle en friskhed og syre som ingen andre steder i Spanien. Rødvinene herfra laves bl.a. på druer som Souson, Caiño Tinto og Mencía. Disse har en lethed som en Bourgogne og en frugtighed som en saftig rødvin fra Tyskland. Vinene fra Rías Baixas og resten af Galicien kan alt det, som resten af Spanien ikke formår grundet det varmere og tørre klima. Vinene er desuden særdeles velegnet til gastronomien – særligt til alle de skønne fisk og skaldyr vi er så heldige at have her i Danmark.

Ønsker du et special tilbud

Jeg ønsker tilbud på storkøb

Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev

Og modtag fantastiske nyheder og tilbud