Af: Kristian Ishøy

Langt de fleste af os har været i Spanien, hvor vi har nydt ferien og spist lækre rejer i chili og hvidløg. Det er en ret der er så simpel let at lave, men som også er enormt velsmagende. De sødlige rejer, den lidt nødede fornemmelse fra de ristede hvidløg og det lette bid af chili, giver en symbiose af velsmag. Personligt elsker jeg lige at give retten et skud syre, for lige at løfte den en tand højere op, da syren spiller fantastisk op til skaldyr helt generelt. Et lille drys hakket persille på toppen, og der er magi på bordet.

Opskrift til 2 personer

150 g rå rejer af en passende størrelse.

1 hakket fed hvidløg

1 hakket rød chili

Saften fra en halv citron

Persille til pynt

God olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Hæld en god olivenolie på panden, så hele pandens overflade er dækket af olie.
  2. Varm panden op så olien syder når du lægger et stykke hvidløg deri.
  3. Tilsættes hakket hvidløg og chili.
  4. Når hvidløgene er gyldne, tilsættes rejer. Rejerne skal steges i 2-3 minunter. Pas på ikke at give dem for meget, da de let kan få en gummi-agtig konsistens.
  5. Når rejerne er færdige, tilsættes citronsaften. Herefter slukkes blusset. Jeg kan personligt godt lide den friske syre, så jeg ville bruge alt citronsaften, men start med 2/3 del og smag til.
  6. Tilsæt salt og peber når retten er anrettet og drys lidt frisk finthakket persille over dine rejer.
  7.  Så er der serveret – en perfekt ret til at starte en lækker grillaften.

Vin til maden

For mig at se er der ingen tvivl om vinen – her skal vi have fat i en lækker, frisk hvidvin. Det oplagte valg her, er vine med høj syre og kraftig aroma. Det kunne være en frisk Sauvignon Blanc fra New Zealand, der har masser citrusaromaer samtidig med at de ofte får en smule sødme og smag af tropiske frugter som ananas, lichi og mango. Fra os ville det være sådan noget som Woven Stone eller Ohau Gravels fra vinhuset Ohau; der begge er perfekte eksponenter for, hvordan jeg elsker Sauvignon Blanc. De er lidt mindre parfumerede end dem fra Hawke’s Bay og Marlborough, men til gengæld er der mere citrusfornemmelse, hvilket giver vinen lidt mere friskhed. Et andet godt alternativ, kunne også være en Sauvignon Blanc fra Pfalz i Tyskland – så får man også denne helt rene, skarpe hvidvin der spiller på syren og har en lille snert af restsødme som kun tyskerne kan lave det.  

Men… Jeg elsker jo Riesling, så for mig er det perfekte valg hertil selvfølgelig en tysk Riesling der har restsødme eller er sent høstet. Derfor er en tør spätlese fra Mosel det perfekte valg. Mit valg til denne ret er min yndlingsvin Laurentiusberg GG fra det lille vinhus Heribert Boch i Trittenheim. I realiteten er der her tale om en tør Riesling, men da den er høstet sent, er der en god charmerende sødmefornemmelse samtidig med, at syren sidder stramt og stringent i munden.

Generelt skal man huske på at skaldyr er sødligt – og endnu mere når det kommer fra koldt vand som vi har i Danmark. Derfor er skaldyr også perfekt til vin med en vis sødme. Samtidig er det ikke ret ofte, at vi ikke bruger citronsaft på vores skaldyr, og derfor skal der virkelig smæk på syren i vinen, for at den ganske enkelt ikke forsvinder. Det er ikke ret længe siden, at jeg testede grillede rejer op imod en vin på Verdejo –  der forsvandt vinen med det samme, for der var ikke nok syre til at bære den igennem.

En anden ting der er værd at have med i baghovedet, når man har stærke elementer som chili i en ret, er at det virker fantastisk at sætte en vin med restsødme til. Eksempelvis er en thai karryret forrygende sammen med en sød riesling, det være sige en kabinett feinherb eller en spätlese. I denne ret hvor vi netop har et spark af chili, passer den sødmefulde riesling endnu mere perfekt.

Jeg håber I elsker denne ret lige så meget som jeg selv gør.        

Har du et emne du kunne tænke dig vi gik i dybden med, ris eller ros? – Så er du meget velkommen til at skrive på info@d-wine.dk