Af: Kristian Ishøy

En af de ting som jeg elsker allermest ved sommerperioden, er at man kan lave lækre friske salater der bringer én i total feriestemning. Når solen varmer, får vi bare lyst til friske og lækre ting i meget større grad end resten af året.

For knapt en måned siden sad jeg i bjergene ved Conchar ved Granada og så udover bjergene til en hyggelig middag med en flok gode spanske venner. Solen skinnede fra en skyfri himmel og der var bare lækkert. En frisk tomatsalat med salatløg, basilikum, god olivenolie og balsamico gør altid en glad, men det er ikke noget der udfordrer eller overrasker specielt meget. Denne dag i bjergene fik jeg åbnet mine øjne for en ny lækker salat, som jeg bare var helt vild med. Der var et væld af ingredienser, og det gik bare op i en højere enhed med fedme, røg, syre, sødme og sprødhed fra de friske salatløg.


Opskrift til 2 personer

Et glas gode soltørrede tomater

3 røde peberfrugter

2 skalotteløg

1 hakket fed hvidløg

1 rød chili

2 appelsiner

1 god moden mango

Olivenolie

Skovsyre


Fremgangsmåde

1.       De 3 røde peberfrugter grilles over intensiv varme så de bliver brændte. Herefter køles de ned og skinnet pilles af. Herefter fjernes stilken og peberne skæres i strimler.

2.       Hvidløg, chili og de soltørrede tomater steges af på en varm pande i rigtig god olivenolie. De må meget gerne få en meget ristet konsistens – så kommer der nemlig allermest smag ud af de enkelte dele. Herefter afkøles det til det kun er let lunt.

3.       De brændte peberfrugter og alle ingredienserne fra panden blandes sammen i en skål. I dette iblandes der mundrette stykker af appelsin og mango samt fine ringe af frisk skalotteløg.

4.       Det hele vendes sammen med en god olivenolie, serveres på en tallerken og pyntes med frisk skovsyre.

5.       Så er det bare at sætte gaflen i og nyde eksplosionen af smag. Passer perfekt både som tilbehør til grillet kød eller som stand alone ret.

Vores udgangspunkt til denne ret er, at man drikker en lidt kraftig rosévin. Der skal nemlig være godt med smag til at hamle op med de stegte og brændte elementer. Samtidig skal den vin man vælger have en pæn syre, for at kunne spille op imod syren fra appelsinen men også have sødme til at komplimentere sødmen fra de soltørrede tomater, den brændte peber samt den sødmefulde mango.

Pas på med at vælge en for let rosévin – det kan hurtigt mangler noget at stå imod med overfor disse kraftige elementer. Derfor faldt vores valg på en rosévin fra Viña Sastre. En vin der er lavet på Tempranillo druen. Den ligger 8-12 timer med skallerne hvilket giver vinen kraftigere aromaer, men også et let bid af tannin, der spiller godt op til de lækre olierede fornemmelser fra salaten. Vinen ligger sig bare perfekt og understøtter retten utroligt elegant. Denne rosé kan også sagtens passe til grillet kød, så længe man går med lyst kød – det kunne være kylling eller grillet svinemørbrad.

Alternativet til denne ret er eksempelvis en Txakoli-vin fra Baskerlandet i Nordspanien. Her kan det være en vin som Otxaran, der bare har så meget power, at den sagtens kan hamle op mod den intense smag. Den har masser af syre, fedme og fylde, en kraftig frugtig aroma samtidig med, at den er enormt smagsintensiv. Begge vine vil være fremragende, men Viña Sastres rosé sad vitterligt lige i skabet til denne salat.

Jeg håber I kommer til at nyde denne fantastiske sommerret.

 

Har du et emne du kunne tænke dig vi gik i dybden med, ris eller ros? – Så er du meget velkommen til at skrive på info@d-wine.dk