Historien om Rheingau er i bund og grund også historien om Riesling og den tyske vinhistorie. Det hele tager sit udgangspunkt på kloster Eberbach. Kloster Eberbach og dets vinhistorie kan dateres knap 900 år tilbage i tiden til 1136. Her begyndte de på klosteret at producere vin, som normen var for de gamle katolske klostre. I dag står Kloster Eberbach som et ikon i den globale vinverden, men i den bredere forstand kendes klostret nok mere fra filmen ’I Rosens Navn’ hvor det danner rammerne for filmen. Alt på dette sted emmer af kultur og historie, og i dag laves der fortsat vin på nøjagtig de samme marker som dem der blev brugt for knapt 900 år siden. I dag er Kloster Eberbach ejet af en fond og har titel af Hessisk Statsvinhus.
Over de næste århundrede dukkede flere vinhuse op, men især de tre store Schloss Weinguts Schloss Johannisberg, Schloss Vollrads og Schloss Reinharthausen står stærkt i historien. Schloss Johannisberg var det første vinhus der opdagede at druerne med ædelråd kunne bruges til sød vin – de såkaldte Botrytis vine. Schloss Reinharthausen blev købt af Prinsesse Marianne af Preusen, datter af Kejser Wilhelm den 2. af Tyskland. Vinhuset forblev familien Preussens hænder indtil 1987, hvor det blev solgt af Mariannes søn. Den dag i dag kan man gå rundt i den imponerende slotshave og se statuer af Kejser Wilhelm den 2. og den tyske kejserfamilies våbenskjold præger stadig flaskerne fra dette vinhus. Af de tre vinhuse er to af disse således i dag i hænderne af store internationale koncerner. Alle de tre store Schloss vinhuse blev i 1990’erne ramt af en økonomisk deroute, hvor de to af dem blev overtaget af henholdsvis Dr. Oetker og Deutsche Bank, mens Schloss Reinharthausen først blev overtaget af en stor entreprenør for senere at blive overtaget af Tysklands største vinfirma ejet af Familien Lergenmüller.
Selve Rheingau er en stor sydvendt skråning, der strækker sig fra Bingen am Rein og stort set ned til Wiesbaden, hvor den sidste vigtige by er Eltville am Rein. Her ligger vinhusene side om side med byen Rüdesheim am Rhein som det helt store trækplaster. I Rüdesheim vælter det ind med turistbusser med Europas grå guld. Her kan man blandt andet tage svævebanen op til Niederwalddenkmal mindesmærket som troner over Rüdesheims vinmarker. Herfra kan man gå den dejlige tur gennem Niederwald til man kommer over til teleliften der går fra skoven og ned til byen Assmannhausen, en by der ligger på stejle vestvendte skråninger. Dette er en rødvinsby hvor der udelukkende laves letbenede Pinot Noirs.
Riesling fra Rheingau adskiller sig markant fra Moselvinene ved at have noget mere fylde. De er knasende sprøde, har mere mundfylde, et ganske urtet præg og de tørre vine herfra er virkelig tørre. Tidligere var det også vinene fra Rheingau der lå i de kongelige vinkældre i hele Europa. Faktisk var det sådan, at de Rhinske vine blev anset for at være bedre end alle andre, hvorfor de Rhinske vine blev opbevaret i separate kældre, så de ikke blev ”smittet” af de underlegne vine. Sådan er det på sin vis stadig, men kun når vi taler om den helt klassiske tørre udgave af Riesling hvidvinene.
Tlf.: 50 80 12 31
info@d-wine.dk
Telefonerne er åbne
mandag til torsdag
8.00 – 16.00
fredag
8.00-15.30
Kontor & Afhentning
Algade 54, Baghus
9000 Aalborg
*Pristrapper gælder kun ikke nedsatte varer
Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.
Og modtag fantastiske nyheder og tilbud