fbpx

Bierzo

At der sker meget i den Spanske vinverden, hersker der ingen tvivl om. Især vinområdet Bierzo har været med til at skubbe på denne udvikling. D.O. Bierzo ligger i det nordvestlige Spanien, rent geografisk ligger det i den autonome region Castilla Y León, men stilmæssigt og kulturelt er det en smeltedigel mellem denne region og det frodige Galicien, som det grænser direkte op til. Vinregionen gennemskæres af en af verdens mest kendte pilgrimsruter, El Camino de Santiago, ofte omtalt som ”Caminoen”, der ender ved katedralen i Santiago de Compostela.

Der findes referencer i den romerske litteratur om vin fra Bierzo. Man mener derfor, at de første vinstokke, der blev plantet i Bierzo, blev plantet af Romerne for cirka 2000 år siden. I denne tid var området dog mest kendt for Las Médulas, der var Romerrigets vigtigste og største Guldmine. Før romerne kom til, blev der vasket guld i floderne, men Romerne satte produktionen i system. De byggede forsvarsværker for at beskytte guldet og lavede betydelige bosættelser i området, der meget hurtigt blev ekstremt rigt. Med bosættelserne fulgte startskuddet til vinproduktionen i Bierzo. Den bedste del af produktionen blev sammen med guldet transporteret tilbage til Rom ad hovedvejen Via Romana. Efter Romerrigets fald kom der er en brat opbremsning af vinproduktionen. Denne blev genoptaget af munkene i den tidlige middelalder, og de indførte nye metoder for dyrkning og vinifikation. Udbredelsen af vinen skete i takt med, at flere og flere pilgrimme nød godt af den gode vin fra Bierzo på deres vandring på El Camino de Santiago.

Den senere historie fortæller, at vinene fra Bierzo var kendt som kedelige og uden personlighed, idet vinområdet ligger i overgangen mellem to geografiske og klimatiske zoner. Uden viden om områdets potentiale blev den bercianske vin solgt som ’bulkvin’ – især til Galicien hvor den blev brugt til at tilføre farve og tannin til de lokale druesorter. I dag er det en helt anden sag.

I 1970’erne begyndte rejsen mod at få D.O-status, da området mærkede øget konkurrence fra de områder der allerede havde opnået denne, men alligevel kom Bierzo ikke ud af skyggerne. I slutningen af 1990’erne skete der dog noget. En ny gruppe vinmagere anført af Alvaro Palacios, en af bagmændene fra Priorats opblomstring i 1990’erne, så området og især Mencía-druens virkelige potentiale. Dette satte fuld knald på motoren, og sikkert satte de kurs mod toppen af spansk vin. Alvaro Palacio blev en kilde til inspiration for mange unge vinmagere, men især én står frem på Bierzo-vinens verdenskort, nemlig Raul Perez. Raul startede den grønne, økologiske tankegang, der i dag gennemsyrer hele Bierzo. Hans stil med minimal intervention og en naturlig tilgang til alle processer indenfor alt fra markarbejde til vinifikation, har gjort, at han flere gange er udpeget som verdens bedste ønolog.
Bierzo har et meget køligere og regnfyldt klima end resten af Castilla y León, hvorfor det er mere sammenligneligt med Galicien, end de områder i regionen der er kendt for Tempranillo-druen. Alligevel ligner Bierzo ikke de galisiske vine, det er bare helt sin egen – endda til trods for, at vinene er lavet på de eksakt samme druer som i Galicien. Den røde Mencía-drue er meget mere potent, har mere farve og struktur i Bierzo end i Galicien, hvor den fremstår ekstremt letbenet. Det samme gør sig gældende for Godello-druen, hvor den i Galicien er ekstremt syreholdig, mens den i Bierzo er mere fed, fyldt med hvide noter og lækre stenfrugter, der også har vist sig at ekstremt velegnet til lang fadlagring og massiv anvendelse af Sur Lie-metoden.
Hvorfor så egentlig denne forskel? Primært fordi Bierzo ligger som blommen i et æg, i læ af bjergene op mod Galicien, og dermed klimaudsvingene fra Atlanterhavet og mod nord, bjergene mod Asturien og mod vest, kanten af Centralplateauet der holder varmen fra Centralspanien væk. Vinmarkerne ligger relativt højt, 600-700 meter over havet. Dette har en positiv indflydelse på druerne, da modningen sker langsommere og fastholder syren. Jordbunden er veldrænet og rig på skifer og granit, hvilket tilfører smag, duft og krop til de bercianske vine. Endelig lever Bierzo op til det potentiale, som området altid har haft.
Fra Bierzo har vi nu gennem 8 år arbejdet sammen med fantastiske Casar de Burbia, et af de historisk set bedste vinhuse i regionen.

Pris
Pris - slider
169 DKK299 DKK
Ønsker du et special tilbud

Jeg ønsker tilbud på storkøb

Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev

Og modtag fantastiske nyheder og tilbud