fbpx

Montsant

Montsant står for os hos D’Wine, som noget helt specielt. Vindistriktet har med sin placering som en ring rundt om det feterede vindistrikt D.O.Q Priorat, haft lidt svært med at finde sin helt egen plads i solen. De har ikke rigtigt været som Priorat, men heller ikke som den storebror, de nok burde sammenlignes med, nemlig D.O. Terra Alta. I dag har Montsant fundet sin helt egen vej. Med sine ca. 2.000 hektar vinmarker er Montsant et meget lille vinområde, og først i 2001 fik området sin eget officielle status som D.O. Montsant.
Vindyrkningen i Montsant og området ind i landet bag byen Tarragona har rødder helt tilbage til romertiden. Årsagen til at netop denne del af Catalonien blev stedet hvor de bedste vine laves, må findes tilbage i romertiden. Her var Tarraco (i dag Tarragona) hovedstaden om Cataloniens eneste naturlige dybhavn,, hvilket gjorde det muligt at få store galejer ind i havnen, således man kunne sende diverse produkter retur til Rom. Især vin var vigtig. Vinene i dette område når let 17-20% naturlig alkohol, hvilket gjorde dem både stabile og yderst velegnede til at fortynde med vand efter ankomst til Rom.

I mange år efter romertiden blev området overladt til sig selv. I nabodistriktet Priorat fandt man store kulforekomster og der var således flere penge at tjene ved at arbejde i minerne frem for at dyrke vinmarkerne. Dette ændrede sig heldigvis i slutningen af 1980’erne, hvor man kom lige i halen af Priorats opblomstring. Dette var med til at brage vinene ud på de store eksportmarkeder med Espectacle, en typisk 100 points vin af Robert parker, som frontfigur.

I dag er Montsant en decideret legeplads for unge fremadstormende vinmagere. Her er stort set ingen grænser for, hvilke druetyper man må benytte eller hvilke metoder man vinificerer efter og det giver i dag vinområdet en sjældent bred vifte af smagsoplevelser og muligheder. Hos D’Wine sværger vi til det mere klassiske vin fra Montsant. Disse er kendetegnet med en base på de lokale Grenache og Carignan-druer som fast holdepunkt, flankeret af Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot, og samtidig de ultralokale druersorter som Garnacha Peluda og Garnacha Blanca.

Klimatologisk er området kendetegnet ved middelhavsklima med lune og fugtige vintre og forårsmåneder samt med brandhede sommermåneder. Især den sydlige del af Montsant har stor gavn af den køligere og lidt fugtige vind fra Middelhavet, der er med til at friske godt op om natten, så der opnås en fantastisk balance, frugtighed og friskhed i vinene.

Hos D’Wine har vi agenturet på Vinyes Domenech – et vinhus som år efter år er blandt Cataloniens allerbedste.

Pris
Pris - slider
179 DKK759 DKK
Ønsker du et special tilbud

Jeg ønsker tilbud på storkøb

Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev

Og modtag fantastiske nyheder og tilbud