fbpx

Calatayud

Byen Calatayud virker lille og støvet som den ligger døsigt hen langs motorvejen mellem Madrid og Zaragoza, og dette til trods for at det er provinsens næststørste by. Calatayud har en stribe seværdigheder, blandt andet verdens ældste horehus, Dolores, der nu er et hotel. Desuden er byen kendt for Pave Benedictus VII, også kaldet Papa Luna. Calatayudregionen udgøres af en prægtig dal, der er omgivet af Sistema Iberico, den massive bjergkæde der strækker sig fra La Rioja og stort set ud til middelhavet ved Valencia. Her er et virvar af floder, der leder smeltevandet ud til de større floder Jalón og Jiloca. Området er gudesmukt med vild natur, høje bjerge og brusende floder.
Vindyrkningen i Calatayud kan dateres helt tilbage til 1200 år før Kristi fødsel. Regionen har således været et vigtigt område i mange århundreder på grund sin udbytterige jord i dalene, hvilket især romerne udnyttede. De lidt mindre fede jordlodder blev beplantet med vinstokke, og ved flodbredderne grundlagde de frodige køkkenhaver, som stadig findes i dag. Da araberne erobrede området, stoppede vinproduktionen, og vinområdet forsvandt langsomt, men sikkert ud i glemslen. Først i 1400-tallet efter de kristnes generobring blev vindyrkning igen en prioritet. I 1960’erne begyndte vinbønderne at samarbejde, og man blev enige om en række regler der i slutningen af 1980’erne endelig gav området D.O. status.
Klimaet i Calatayud er typisk fastlandsklima med kolde vintre og varme somre. Middeltemperaturen er 13,1 grader, men temperaturen varierer ekstremt meget fra toppen af bjergene til de lune dale. Nedbørsmængden er relativt stabil, da de høje bjerge standser og komprimerer skyerne, således der dannes nedbør især i de bjergrige egne, hvilket giver konstant næring til områdets floder.
Selve vinmarkerne ligger på bjergskråninger, der varierer ekstremt meget i højde, hvorfor der dyrkes vin i mellem 550 til knapt 1100 højdemeter. Med nutidens klimaforandringer søger vinmagerne højere og højere op for at få den kulde der kræves til den perfekte balance mellem syre og sødme. På de lavere placerede marker produceres der primært grønne druer og de blå der er benyttes til roséproduktion. Længere oppe af skråningerne dyrkes blå druer til de potente vine, der dominerer området.
Calatayud og Aragon er som helhed kendt for at være stedet hvor Grenache har sin vugge. Således ved man i dag, at denne druesort har eksisteret i området i knapt 3.000 år. Herfra vandrede den med det spanske kongeriges ekspansion ud til især den østlige del af Spanien, de Baleariske øer, Corsica, Sardinien og måske mest kendt Rhône og Languedoc-Rousillon-området. I dag er Grenache stadig kongedruen, men den blendes oftest med Tempranillo, Syrah, Carignan, Merlot, Cabernet Sauvignon, Bobal og Monastrell. Af de grønne druer er det især Viura (Macabeu), Grenache Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer og Sauvignon Blanc. Dog er hvidvinsproduktionen stadig meget begrænset, og rødvine samt rosé står for mere end 90% af områdets samlede antal hektoliter.

I regionen Calatayud samarbejder vi med en af verdens bedste vinmagere, Master of Wine, Norrel Robertson og hans vinhus El Escocés Volante.

Ønsker du et special tilbud

Jeg ønsker tilbud på storkøb

Storkøb defineres hos os som køb over 60 flasker.

Hold dig opdateret

Tilmeld vores nyhedsbrev

Og modtag fantastiske nyheder og tilbud